یكی از تئوری های مهمی كه امروزه در زمینه مدیریت و سازمان وجود دارد و نسبت به سایر تئوری ها در زمینه مدیریت از موفقیت چشمگیر و بالایی برخوردار است تئوری z می باشد تئوری z چگونگی اداره مؤسسات و سازمانهای ژاپنی را توضیح می دهد
قیمت فایل فقط 3,000 تومان
مدیریت ژاپنی (تئوری z)
یكی از تئوری های مهمی كه امروزه در زمینه مدیریت و سازمان وجود دارد و نسبت به سایر تئوری ها در زمینه مدیریت از موفقیت چشمگیر و بالایی برخوردار است تئوری z می باشد. تئوری z چگونگی اداره مؤسسات و سازمانهای ژاپنی را توضیح می دهد. بر اساس این تئوری سعی می شود كه به منظور ایجاد همبستگی و علاقه متقابل بین افراد در یك سازمان، سازمان را به صورت یك خانواده درآورند و نفوذ و رسوخ افراد را در یكدیگر هرچه بیشتر افزایش دهند.
(ویلیام اوچی) استاد دانشگاه كالیفرنیا در لوس آنجلس كه تئوری (z) را ارائه داده است می گوید: مدیران مؤسسات و سازمانها باید همان رویه و رفتار پدرانه با كاركنان را كه در سازمانهای ژاپنی راه یافته است اعمال كنند. به نظر وی حكایت از كاركنان در تمام دوران خدمت، ایجاد صمیمیت و تفاهم عمیق در میان آنها، تشریك مساعی در تصمیم گیری ها، مسئولیت مشترك و خودداری از كنترل و نظارت نزدیكی بر كار اعضای سازمان سبب می شود كه كاركنان، سازمان را متعلق به خودشان بدانند و صادقانه تمام نیروی فكری، جسمی و روانی خود را به منظور بازدهی بیشتر در سازمان به كار بگیرند. هدف اصلی تئوری z تقویت اعتماد سازمان به كاركنان و تحكیم اطمینان كاركنان نسبت به یكدیگر است تا از این طریق بازدهی و كارآیی به حداكثر ممكن افزایش یابد. مهم ترین ویژگی های مدیریت ژاپنی و تئوری z عبارتند از:
1- استخدام مادام العمر و تأمین امنیت شغلی برای هر یك از كاركنان در سازمان وجود دارد.
2- تصمیم گیری مبتنی بر رضایت و توافق دسته جمعی كه در این جا مدیر به طور انفرادی تصمیم گیری نمی كند بلكه به افراد تحت سرپرستی خود دستور می دهد تا موضوع را بررسی كنند و نتیجه را قبل از اتخاذ تصمیم توسط وی، مورد ملاحظه و بررسی قرار دهند و پس از آن اظهار نظر و تصمیم گیری گروهی صورت می گیرد.
3- مسئولیت جمعی كه بر اساس این تئوری مسئولیت نظارت بر پروژه ها و اعمال پاداش ها یا تنبیهات مسئولیت جمعی تمام كاركنان واحدهای اصلی و فرعی سازمان است كه از تصمیم گیری مبتنی بر رضایت و توافق ناشی می شود.
4-ارزشیابی و ترفیع از دیگر ویژگی های این تئوری است. اگر ترفیع به كندی صورت گیرد، مدیران فرصت می یابند كه با افراد در آداب و رسومشان كه كارشان را تحت تأثیر قرار دهد آشنا شوند. كاركنان با فرهنگ سازمان بار می آیند و سرانجام از حیث فرهنگی، همانند می شوند و این باعث ارتقاء فرد و در نتیجه رشد و تكامل سازمان خواهد شد.
5- كنترل غیررسمی (ضمنی) كه در این تئوری توقعات سازمان از رفتار یا بازدهی كاركنان به طور صریح ذكر شده است. اما این توقعات از فلسفه كلی سازمان قابل درك و استنتاج است.
6- (كاریر) شغل غیر تخصصی كه این خود موجب علاقمندی كاركنان به محیط كار می شود، وفاداری به سازمان را افزایش می دهد و از انتقال كاركنان مؤسسه ای به مؤسسه دیگر جلوگیری می كند و همچنین موجب تسهیل عمل و هماهنگی می شود.
7- توجه به تمام جنبه های زندگی كاركنان كه خود به معنای نگرشی است كه سرپرست نسبت به كاركنانش دارد. در این حالت مدیر نیز نسبت به كاركنان و خصوصیات شخصی آنان آگاهی و توجهی عمیق دارد.
هنگامی كه در یك همه پرسی از رؤسای شركت های معتبر ژاپنی سئوال شد كه به عنوان مدیر عامل شركت، نسبت به چه كسانی احساس مسئولیت می كنید؟ 85 درصد پاسخ دادند كه نسبت به كاركنان مسئولند.
مجموع عوامل هفت گانه مذكور در بالا، چارچوب تئوری z را تشكیل می دهد به اعتقاد (ویلیام اوچی) همین عوامل هستند كه سبب ایجاد تحكیم همبستگی بین فر و سازمان می شوند یعنی به آن چه (مازلو Maslow) در سلسله مراتب نیازها، نیاز به همبستگی می خواند تحقق می بخشند.
جهت دریافت فایل مدیریت ژاپنی (تئوری z) لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 3,000 تومان
برچسب ها : مدیریت , ژاپنی , (تئوری z) , مدیریت ژاپنی (تئوری z) , مدیریت ژاپنی