امروز: پنجشنبه 13 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـی

بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـیدسته: اقتصاد
بازدید: 76 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 1041 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 69

نوسانات قیمت‌ها، عدم توازن بین رشد قیمتها با سایر عوامل و در نتیجه كاهش درآمد واقعی می‌تواند یكی از معضلات اقتصادی و حتی سیاسی گردد بدیهی است مصرف كنندگان به ویژه دارندگان درآمد ثابت نمی‌توانند وضع خود را با تغییر مداوم قیمتها، مخصوصاً در مورد كالاها و خدمات اساسی مورد نیاز، د ائماً تطبیق دهند و از لحاظ روانی نیز چون در عمل كمتر با كاهش قیمتها مو

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـی

مقدمه

نوسانات قیمت‌ها، عدم توازن بین رشد قیمتها با سایر عوامل و در نتیجه كاهش درآمد واقعی می‌تواند یكی از معضلات اقتصادی و حتی سیاسی گردد. بدیهی است  مصرف كنندگان به ویژه دارندگان درآمد ثابت نمی‌توانند وضع خود را با تغییر مداوم قیمتها، مخصوصاً در مورد كالاها و خدمات اساسی مورد نیاز، د ائماً تطبیق دهند و از لحاظ روانی نیز چون در عمل كمتر با كاهش قیمتها مواجه می‌شوند، افزایش قیمتها را محسوس می‌پندارند لذا با در نظر گرفتن آسایش و رفاه روانی مصرف كننده، در صورتیكه مداخله دولت منتهی به كاهش نوسانات قیمتها گردد و بویژه هنگامی كه توأم با تثبیت قدرت خرید مصرف كننده گردد، قدمی در راه او برداشته شده است. از طرف دیگر تغییر هزینه‌های تولید در بازارهای داخلی و خارجی نیز گاه چنان شدید است كه ضرورت دخالت دولت را آشكار می‌سازد. در عین حال از دیدگاه عدالت اجتماعی، تأمین حداقل خواسته‌ها با توجه به روند روز افزون جمعیت و تقاضای رو به رشد تك به تك افراد مستلزم تكاپوی همه جانبه است. چرا كه گروهی از كشورها دارای مواد غذایی مازاد و بخش عظیمی از كشورهای جهان با كمبود مواجه‌اند. این عدم تعامل تولید در جهان و داخل، از آن هم بیشتر عدم توزیع متوازن درداخل و انحصارات بین المللی، همه و همه به بخشی از تولیدات، كیفیت حربه سیاسی بخشیده است.

اهداف سیاسی تولیدكالاهای استراتژیك در قالب هدفهای اقتصادی ثابت نبوده، بلكه براساس ضرورت، در مقاطع زمانی مختلف می‌توانند متغیر باشند. اصلاح و تكمیل هدف‌های تعیین شده هم، در گذشت زمان امری متداول است. پس سیاست‌های مربوط به كالاهای استراتژیك نیز طبیعتاً در تبعیت از هدفهای قابل تغییرند.

یارانه را می‌توان به نوعی دخالت دولت در سیستم اجتماعی اقتصادی تعبیر نمود كه كشورهای مختلف با روشهای گوناگون در این مسیر گام بر می‌دارند و اینكه این دخالتها منبعث ازساختارهای عقیدتی و ایدئولوژی حكومت می‌باشد مسئله‌ای است روشن ولیكن ارائه تصویر كلی (جهانی) و مقایسه آن (بررسی‌های كالایی در ایران) این آمادگی را خواهد داد كه بتوان یارانه را به عنوان یك سیاست نه ضرورت اقتصادی تجزیه و تحلیل كرد و شاید به یكی از مباحثات جدل آمیز جهانی وداخلی بینشی عمیق تر و در صورت امكان راه حلی مناسب‌تر یافت

بیان مسأله:

یارانه عبارتست از پرداخت مستقیم یا غیر مستقیم دولتی "امتیاز اقتصادی" ، یا اعطای رجحان ویژه‌ای كه به مؤسسات خصوصی ، خانوارها و یا دیگر واحدهای دولتی جهت دستیابی به اهداف مورد نظر دولت انجام می پذیرد.

از تعریف فوق بر می آید كه یارانه مستلزم مقداری انتقال درآمد است. اعم از این كه انتقال بین دولت و بخش خصوصی و یا میان گروه های مختلف بخش خصوصی انجام گیرد.

یارانه برای پرداختهای رفاهی است كه جهت چاره اندیشی به نابرابری توزیع درآمد، برنامه ریزی می گردند و هم چنین سایر برنامه های دولتی كه به منظور تعدیل آثار ناشی از فشارهای بازار طرح ریزی می گردند.[1]

در عمل یارانه عبارتست از تشویق و رشد بخش هایی كه یارانه به آنها تعلق گرفته در مقابله با بخش هایی كه از این مزیت بی بهره اند . در تعریفی دیگر میتوان گفت كه یارانه از انواع پرداختهای انتقالی جهت جبران یا پرداخت قسمتی از قیمت كالا یا خدمات است كه به منظور افزایش قدرت خرید مصرف كننده و یا افزایش قدرت فروش تولید كننده و كنترل آثار منفی آن به مصرف كننده توسط دولت انجام می پذیرد.

یكی از از عمده ترین مشكلات اقتصاد ایران دو گانگی قیمت برخی از كالاها است كه همان قیمت آزاد و دولتی هستند. برخی از این كالاها ی اساسی و حامل های آنها مشمول یارانه می باشند. اما برخی دیگر مثل خودروها و كالاهای پتروشیمی نظیر مواد شیمیایی ، پلاستیك و... منشأ بسیاری از مفاسد اقتصادی هستند.

در عین حال یارانه ها در مواردی به صورت هدفمند به مصرف كنندگان پرداخت نمی شود. بسیاری از یارانه ها از قبیل یارانه بنزین مشمول مصرف كنندگانی می شود كه صاحب خودرو هستند و بقیه مردم از این نوع یارانه استفاده چندانی ندارند. انواع یارانه ها را می توان به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم كرد. یارانه های مستقیم ناشی از فروش كالاهای تجاری و یا خدمات به قیمتی كمتر از قیمت خرید یا قیمت تمام شده است.

هدایا و كمك های دولت از محل حساب جاری به شركتها ی عمومی از انواع كمك های بلا عوض بوده و یكی از سیاستهای اقتصادی دولت می باشد . یارانه ها ی غیر مستقیم كمك هایی است كه بر اساس ارزش كالاها ی تولید ، صادر و یا مصرف شده ، نیروی كار یا  زمین به كار رفته یا سازماندهی آن انجام می پذیرد . و یا به كالاهای صادراتی ویژه،‌جهت پائین نگاهداشتن قیمت آنها تعلق می گیرد. یارانه ای غیر مستقیم خود به دو دسته تقسیم می شوند:
1- یارانه غیر مستقیم مصرفی                           

 2- یارانه غیر مستقیم تولیدی

- یارانه غیر مستقیم مصرفی مانند یارانه های متعلق به كالاهای مصرفی از قبیل : روغن، قند، شكر، نان و بنزین

- یارانه غیر مستقیم تولیدی یارانه ای است كه به كالاهای تولیدی و یا موارد مشابه پرداخت می شود.

یارانه جزو سیاست اقتصاد ملی است كه جهت مبارزه با عوارض اقتصادی یا تشویق عوامل آن در دوره های خاص اتخاذ میگردد. شروع جنگ بین الملل در حقیقت سرآغاز یارانه ها می باشد. چرا كه محدودیت های شدید منابع و توجه دولت به بخش های خاص موجب گردید كه دولت به صورت عملی تر وارد بازار گردد و كالاهای راحتی به قیمت‌های بالاتر از قیمت بازار از تولید كننده خریداری كند.

به طور مثال آمریكا در طول جنگ جهانی دوم جهت تأمین احتیاجات نظامی و تسلیحاتی، نقره را به قیمت هائی بیش از قیمت جهانی و حتی قیمت داخلی كشور از تولید كنندگان داخلی خریداری می نمود.

دولت از طریق درآمدهایی كه دارد یك سهمیه ای برای رفاه مردم اختصاص می دهد. یعنی دولت از آن نرخی كه در بازار است كالایی را به نرخ كمتر به مردم می دهد. كه این ما به التفاوت همان یارانه است. ومی توان گفت كه قیمت یارانه قیمت ثابتی نیست و بستگی به سیاستهای دولت دارد.

بعضی از دولت ها با دادن وام های بلندمدت با بهره ی كم و همچنین با پرداخت یارانه و یا آمیخته ای از هر دو از تولید كالاهای اساسی حمایت می كنند.  

حال می خواهیم در مورد قسمت دوم موضوع یعنی واردات بحث كنیم.

واردات را می توان طبق اصطلاح بین المللی عمل وارد كردن هر نوع كالایی به قلمرو گمركی كشور نامید. واردات همان ورود كالا به كشور از طریق مرزهای زمینی ، هوایی یا دریایی است.

واردات كالا به مناطق آزاد تجاری یا مناطق حراست شده گمركی مشمول عنوان واردات كشور نمی شود.

در این جا ما می‌خواهیم بدانیم كه تأثیر یارانه های دولت بر قیمت كالاهای وارداتی چگونه است؟

برای این منظور اولاً ما باید خود كالاهای وارداتی را مشخص كنیم از جمله كالاهایی كه به عنوان واردات از كشورهای خارجی وارد كشورما می شوند، می توان بنزین ، برنج و یا شكر را یادآور شد و دولت با اجرای سیاستی همچون یارانه به مردم آنها را در تأمین رفاه تا حدودی یاری می نماید. حال این مسأله به ذهن می رسد كه چگونه دولت یارانه را به مردم می دهد؟ در پاسخ به این سؤال به عنوان مثال می توان گفت كه دولت مثلاً شكر یا برنج را به صورت كوپنی به مردم می دهد.

یا این كه در روستاها دولت گندم را به عنوان یارانه به مردم می دهد . مسأله ای دیگر كه باید در این مورد بررسی شود این است كه دولت به طور مثال در سال قبل چقدر واردات شكر داشته و یارانه آن چقدر بوده و قیمت این كالا چقدر افزایش یا كاهش یافته است[2].

ضرورت و اهمیت تحقیق:

ممكن است هدف دولت از پرداخت یارانه های مصرفی، ارتقاء سطح رفاه گروه خاصی از مصرف كنندگان و یا تمامی افراد كشور باشد، یا آنكه این یارانه ها به منظور تعدیل درآمد گروهها ی اجتماعی و افزایش نسبی رفاه طبقات كم درآمد جامعه بوده و یا تصحیح مسیر مصرفی كشور به سوی تشویق مصرف كالاهای تولید داخلی باشد. پرداخت ما به التفاوت قیمت خرید و فروش كالاهای اساسی و ضروری مورد نیاز اقشار كم درآمد و جبران ضرر و زیان كالاهای مورد حمایت دولت را می توان از مهمترین یارانه های مصرفی دانست.

بهترین روش برای تخصیص یارانه های مصرفی ، پرداخت متناسب با نیازمندی افرادآسیب پذیر است . بدترین آن نیز پرداخت برابر و یكسان می باشد كه عملاً هزینه های بسیار زیادی را به جامعه تحمیل می نماید. در این شیوه ، اجبار در پرداخت حداكثر مقدار یارانه بر تمام افراد جامعه برای پوشش دادن تمامی افراد آسیب پذیر لازم است. تنها مشكلی كه در رابطه با پرداخت متناسب یارانه وجود دارد، هزینه سازماندهی این شیوه تخصیص می باشد. در این راستا یك حد بهینه را می توان یافت كه در آن مجموعه هزینه سازماندهی و پرداخت یارانه در حداقل خود باشد. با توجه به توضیحات فوق می توان گفت كه پژوهش حاضر از دو جنبه دارای ضرورت و اهمیت است:

اول اینكه می تواند بر تكمیل این نظریه بین پرداخت یارانه های دولت و قیمت كالاهای وارداتی فرضیه های قابل قبولی كه از لحاظ نظری اهمیت دارند ارائه ، و دوم آنكه امید است بتوان پس از تشخیص رابطه بین پرداخت یارانه دولت و قیمت كالاهای وارداتی كه از لحاظ عملی اهمیت دارد نیز گامهایی برداشت و در نهایت امید است بتوان ارتباط نظری دو سازه یارانه های دولت و قیمت كالاهای وارداتی را توجیه نمود.


جهت دریافت فایل بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـی لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 3,900 تومان

خرید

برچسب ها : بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـی , دانلود بـررسی تاثیر یارانه ها در قیمت کالاهای وارداتـی , تاثیر یارانه ها , یارانه , مناطق آزاد تجاری , یارانه غیر مستقیم تولیدی , کالاهای وارداتـی , یارانه های مصرفی , قیمت کالاهای وارداتـی , اقتصاد , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر